Mayıs ayına girilmesi ile birlikte Nisan ayına dair veriler pek çok alanda netleşmeye başladı. Yeni ayın ilk haftasında TÜİK tarafından Nisan 2025 enflasyonu kamuoyuna deklare edildi. Aylık bazda enflasyon yüzde 3 olarak açıklandı. Piyasa beklentisi enflasyonun aylık bazda yüzde 3,25 seviyesinde olması yönündeydi. Yıllık bazda enflasyon da yüzde 37,86 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyonda piyasa beklentisi yüzde 38,2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı yüksek faiz ve sıkı para politikası ile enflasyonda düşüş eğilimi devam ediyor. Global rakamlar ölçeğinde yapılan karşılaştırmalarda halen çok yüksek olsa da, Türkiye’deki enflasyon 2024 yılından bu yana devam ettirdiği düşüş eğilimini 2025 yılına da taşımayı başardı.
En güncel borsa, hisse ve halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Aylık bazda yüzde 3 ve yıllık bazda yüzde 37,86 olan manşet enflasyon rakamları, aylık yüzde 3,25 ve yıllık yüzde 38,2 olan beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon Nisan ayında yüzde 37,12 olarak hesaplandı.
Nisan 2025 Enflasyonu Beklenti Altı Geldi
Aylık enflasyon rakamlarına en büyük katkıyı yaklaşık yüzde 10’luk artışla konut yaptı. Konut enflasyonundaki fahiş artışı yüzde 9,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Açık ara ilk 2 sırada yer alan bu grupların akabinde yüzde 3,84 ile ulaştırma aylık enflasyonda üçüncü basamakta yer aldı.
Yıllık bazda bakıldığında da eğitim ve konut enflasyonu, manşet enflasyonunun çok üzerinde kaldı. Yüzde 79,2 ile eğitim enflasyonu yıllıkta ilk sırada yer alırken, konut kalemi de yüzde 74,07 ile onu takip etti. Yıllık bazda en yüksek üçüncü enflasyon yüzde 42 ile sağlık kaleminde yer aldı.
Yıllık manşet enflasyonda 2025 Nisan ayı itibariyle yüzde 40’ın altına gelinmiş olsa da; bilhassa dar gelirli vatandaşın en büyük harcama kalemlerini oluşturan kira, gıda ve giyim alanında seyreden yüksek enflasyon, vatandaşın pahalılığı çok daha yüksek hissetmesine neden oluyor.
TÜİK tarafından açıklana TÜFE rakamları yukarıdaki gibi iken, üretici fiyatları (ÜFE) ise daha az oranda artış gösterdi. ÜFE rakamları aylık bazda Nisan’da yüzde 2,76 ve yıllık bazda da yüzde 22,5 olarak gerçekleşti.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Gelecek Hafta Bilanço Açıklayacak Şirketler 2025
Shell BP’yi Satın mı Alıyor?
Yiğit Akü (YIGIT) 2025 İlk Çeyreğinde Zarar Etti
Garanti Bankası Cumartesi 17’ye Kadar Açık Olacak
OPEC+ Üretimi Artırıyor, Petrol Fiyatı Düşüyor
Koç Holding (KCHOL) 2025/3 Bilançosu Zarar Yazdı
Yorumunu Yaz