Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen genel seçimin ardından hükümet tarafından başlatılan para politikasındaki sıkılaşma döngüsüne farklı adımlarla devam ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri yıllık yüzde 50 seviyesine kadar pey der pey artırmasının akabinde, yeni adımlarla piyasadaki likiditenin azaltılması ve yeni kaynak oluşturulması için çalışılıyor. Bu doğrultuda; vadeli hesaplara ve fonlara yeni vergi geldi, mevcut vadeli hesap vergilerinde ise artışa gidildi. Döviz tarafında da istediği getiriyi bulamayan yatırımcılar ne yapacağını düşünüyor. Arz Takvimi okuyucuları ile birlikte detaylara göz atalım…
1 Mayıs gece yarısında yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan karara göre; 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5’ten yüzde 7.5’e yükseldi. 1 yıla kadar olan vadeli hesapların stopaj oranı ise yüzde 3’ten yüzde 5’e yükseldi. Daha önce stopaj alınmayan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise oran yüzde “sıfırdan” yüzde 2,5 seviyesine çıkartıldı.
Vadeli hesaplara uygulanmasına karar verilen yeni stopaj oranlarının yanı sıra, fonlar ve farklı finansal enstrümanlar için de yeni vergiler tesis edildi. Söz konusu vergiler de şu şekilde belirlendi; 02.05.2024 – 31.07.2024 tarihleri arasında alınan:
satıştan elde edilen kazanç / gelirden %7,5 Stopaj vergisine tabi olacaklar.
Diğer fonların vergilendirilmesinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
Vadeli Hesaplara ve Fonlara Yeni Vergi Geldi – 1 Mayıs 2024
İçin hali hazırda uygulanmakta olan kazanç / gelirden elde edilen %10 stopaj vergisi oranı aynı şekilde korundu. Güncel olarak vergi bulunmayan ve yeni değişiklikle de vergi getirilmeyen fonlar ise şu şekilde sıralandı:
En güncel borsa, hisse ve halka arz haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
Yeni yapılan düzenlemeyle borsa gelirlerine herhangi bir vergilendirme getirilmedi. Ayrıca, yukarıda belirtildiği üzere “hisse yoğun fon” alan yatırımcılar da vergilendirmeye tabi değil. “Borsada vergi var mı” sorusunun cevabı da “temettü gelirleri” ile sınırlı kalmaya devam ediyor.
Hisse alış satışından elde edilen kar üzerinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmazken, şirketlerin ödediği temettü tutarlarında yüzde 10 stopaj bulunmakta. Örneğin, lot başına 10 TL brüt kar payı ödeyen bir şirketin dağıttığı temettüler, yatırımcının hesabına lot başına net 9 TL şeklinde geçmekte. Yatırımcının hesabına gelen para için bir kez daha vergi ödemesi ise söz konusu değil.
Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.
Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Aselsan (ASELS) 2025 İlk Çeyrekte Beklentiye Paralel Kâr Açıkladı
Erdemir (EREGL) 2025 İlk Çeyreğini Kârla Kapattı
Goodyear Bilançosu Pozitif Geldi GOODY Hisse Tavan Oldu
2025 Yılında İşsizlik Oranı Manşette Azalıyor, Genelde Artıyor
Katılımevim (KTLEV) İktisat Katılım Bankası İçin Son Düzlükte
Yapı Kredi (YKBNK) 2025 İlk Çeyrek Karı Beklentiyi Aştı
Yorumunu Yaz