SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Borsa

ASELSAN Hissesi Neden Yükselmiyor?

Güncelleme: 18:57 - 03.12.2023
ASELSAN Hissesi Neden Yükselmiyor?

ASELSAN hissesi neden yükselmiyor? ASELSAN yatırımcıları arasında en çok merak edilen durumlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’deki en büyük savunma sanayi şirketleri listesinde yer alarak yeni teknolojiye uyumlu geliştirmeler yapan ASELSAN’a dair beklentiler oldukça büyük. Askeri radar sistemleri, hava savunma sistemleri, silah teknolojileri, askeri iletişim teknolojileri ve benzer alanlardaki girişimleriyle birlikte geniş üretim kapasitesine sahiptir.

2023 yılında Borsa İstanbul’da bölünme gerçekleştirerek hisselerinde değer açısından fiyat değişimi yaşandı. Hissenin yükselmesini etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak bu durum fiyat bazında doğrudan etkiye sahiptir. Genel verilere göre 2023 yılında geçtiğimiz yıla kıyasla daha yüksek net satış rakamları elde etmiş olan ASELSAN, karlılık seviyesini arttırmış durumda.

Finansal performansının oldukça güçlü seviyede olmasına rağmen bölünmenin ardından önemli bir yükseliş grafiği göstermemesine rağmen kademeli olarak hissedeki ilerleyiş devam ediyor. %100 bedelsiz bölünme öncesinde 79 TL seviyesini gören şirketin bölünmesinin ardından 37 TL değerle fiyatlanmış olmasıyla, bölündüğü tarihten itibaren yükselişi kısa vadede %24 seviyesine ulaştı.

ASELSAN Hissesi Neden Yükselmiyor?

En büyük savunma sanayi şirketlerinden biri olarak ASELSAN hissesinin fiyatlarında yükselişin dikey olarak gerçekleşmemesinin bazı sebepleri mevcut. Ekonomik koşullar, piyasalardaki hareketlilik ve finansal sonuçlar gibi değerler beklenen yüksek seviyedeki yükselişin önündeki engelleyici faktörler arasında yer alabilmektedir. Hissenin neden yükselmediğini merak eden yatırımcılar için ASELSAN hissesi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Savunma Sanayi Şirketleri Rekabeti

Türkiye kuruluşlu en büyük askeri sistemler ve savunma sanayi şirketlerinden biri olan şirketin hisse senetlerinin yükselmemesinde uluslararası rekabet ortamı oldukça büyük etken faktörler arasında yer almaktadır. Savunma sanayi şirketlerinin artan sayısıyla birlikte pazarda olan oyuncu sayısının her geçen yıl yükselmeye devam etmektedir. Borsa fiyatlarının şekillenmesinde satışlar doğrudan rol oynadığından dolayı savunma sanayi şirketi olarak tercih edilme oranına göre hisse senedi fiyatları bu durumdan etkilenir.

Yatırımlar

ASELSAN hissesi neden yükselmiyor? sorusunun yanıtını merak edenler için bir diğer önemli faktör şirketin kaynaklarını yatırımlar üzerine yoğunlaştırmasıdır. Kısa vadeli olarak finansal tablolarında karlılık seviyesinde düşüş yaşanmasına neden olan yatırımlar uzun vade için düşünülerek hissenin aniden yükselmesi beklenmemelidir. Yatırımların yapılması hem teknoloji anlamında gelişmelere hem de AR-GE geliştirmelerine katkı sağlayarak kademeli olarak fayda sağlayacak unsur olarak görülmektedir.

Enflasyonist Ekonomi

Ekonomideki enflasyonist oram, jeopolitik açıdan yaşanan gelişmeler ASELSAN hissesinde yükselişe engel olan genel piyasa verileri arasında yer almaktadır. Belirsizliklerin yaşandığı her an baskı devam edeceğinden dolayı şirketin hisse senetlerinin yükselişinin önündeki engeller sabit kalmaya devam edecektir. Genel olarak ekonomideki enflasyonun azalması hissenin tam olarak potansiyeline ulaşmasını sağlayacak olan etkili faktörler olarak kabul görür.

ASELSAN Hissesi Hangi Durumlarda Yükselir?

Bir şirketin hisse senedinin yükselmesi yatırımcıları açısından kar geri dönüşü elde edebilmeyi sağladığı gibi şirket açısından da olumlu gelişmelerin habercisidir. ASELSAN hissesinin yükselmesini sağlayacak olan faktörler de genel olarak hizmet sunduğu sektör üzerinden ve şirketin genel durumundaki yükselişle ilgili olan değerleri içerir.

Teknolojik Gelişmeler

Teknolojik gelişmelerde yapılan çalışmaların olumlu olarak karşılanarak yeni müşteri kazanımları oluşturulması ve ASELSAN teknolojisi ürünlerin daha geniş coğrafyalara yayılması hisse senedinde önemli bir değer artışını beraberinde getirir. Yeni teknolojiler savunma sanayinde olan şirketler arasındaki rekabette üstün konuma gelmeyi sağlayarak bilançoya doğrudan etki eder.

Savunma Sanayisindeki Büyüme Oranları

Dünyada savunma sanayisine olan yatırımlar özellikle son yıllarda, geçtiğimiz yıllara kıyaslandığında önemli derecede artmış durumdadır. Şirketler için global olarak büyüme fırsatı sağlayan oranlar ASELSAN şirketinin hissesinin yükselmesinde rol oynayabilecek faktörlerdendir. Gelecek yıllarda da dünya çapında devam edecek büyüm oranları ön görüsüyle şirket hisselerinin uzun vadeli olarak artışlar muhtemeldir.

Yatırım Planlarının Sonuçları

Kurumsal olarak en güçlü imaja sahip olan şirketler arasında yer alan ASELSAN hissesinde değer artışının sağlanmasında yatırım planlarının sonuçlarının olumlu olması etken faktörlerdendir. Şirketin yeni gelişmeleri yatırımcılara güven sağlama açısından olduğu kadar hisseye olan talebin artması, olumlu değerlerin açıklanması açısından önemli verilerdir.

ASELSAN Şirket Bilançosu

Aselsan, 2023 yılının üçüncü çeyreğine ait bilançosunu açıkladığı raporda beklentileri aşarak 4,3 milyar TL net kar elde etti. 2022 yılıyla kıyaslandığında %124 artış sağlarken, bir önceki çeyreğe göre de %39 artış sağladı.

Net satışlarda da yaşanan artışla 13,9 milyar TL seviyesine ulaştı. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda yaşanan büyüme oranlarıyla %103 oranında artış görüldü.

Şirketin net finansman giderlerinde %76 azalma yaşanarak 238 milyon TL olarak bilanço açıklamasında yer aldı. Aselsan 358 milyon TL ertelenmiş vergi geliri kaydetti.

FAVÖK değeri 2,7 milyar TL’ye geriledi. Operasyonel maliyetler ve hammaddelerin fiyatlarındaki artış FAVÖK değerinin gerilemesine neden oldu.

Aselsan’ın 2023 3. çeyrek bilanço değerlendirmesine göre yaptığı güçlü satışlar, finansman giderlerindeki düşüşle birlikte beklentileri aşan bir net kar elde etmesi olumlu olarak görüldü. FAVÖK marjının üzerindeki baskıya rağmen şirketin gelecekteki durumu hedef fiyatlarda aracı kurumların fiyat güncellemesi yapmasını sağladı.

ASELSAN Hissesi Hedef Fiyatlar

Halk Yatırım, ASELSAN için hedef fiyatını 51,34 TL olarak korudu, ancak tavsiyesini “al”dan “tut”a revize etti.

OYAK Yatırım, ASELSAN için hedef fiyatını 45,15 TL’den 54 TL’ye yükseltti, ancak tavsiyesini “endekse paralel getiri” olarak sürdürdü.

Ak Yatırım, ASELSAN için hedef fiyatını 49,8 TL’den 58,6 TL’ye yükseltti ve tavsiyesini “nötr”den “endeks üstü getiri”ye revize etti.

Galata Menkul, ASELSAN için hedef fiyatını 42 TL’den 52 TL’ye yükseltti ve tavsiyesini “nötr”den “al”a revize etti.

İş Yatırım, ASELSAN için hedef fiyatını 55 TL olarak korudu ve tavsiyesini “al” olarak sürdürdü.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz