SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

Dünyada her 11 insandan biri diyabet

Güncelleme: 20:02 - 07.12.2023
Dünyada her 11 insandan biri diyabet

Diyabet, Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tip 1 diyabet çok görülmeyen, vücudun inssülini hiç üretmemesi durumu iken Tip 2 diyabet ise Türkiye’nin yaklaşık yüzde 90 ‘ında görülen, vücudun yeterli insülin üretemediğinde veya hücreler insüline tepki vermediğinde oluşan bir rahatsızlık durumu olarak tanımlanıyor. Bu duruma ise insülin direnci deniyor.

Rakamlarla, Tip 2 diyabet hakkında konuşan Aktaş, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada yaklaşık 425 milyon insanın, şeker hastası yani diyabetli olduğunu bildirdi. Diyabetin dünyada artış hızında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Doktor Aktaş, yapılan araştırmaların, Türkiye’de son 20 yılda TİP 2 diyabetin 2 kat, diyabete aday olan pre-diyabetlilerin sayısının ise dört kat arttığını gösterdiğini belirtti. “Dünyada her 11 insandan biri diyabet” diyen Doktor Aktaş, diyabetin başlama yaşının sekiz yaşına kadar indiği bilgisini paylaştı.

Diyabetin, kişide belirtilerinden bahseden Doktor Aktaş, kişide kilo problemi varsa ve bu kilolar özellikle bel ve göbek çevresinde toplanıyorsa, diyabet olasılığının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Aktaş, belirtileri şu şekilde sıraladı:

  • Kolay kilo alıyor ama zor veriyorsanız, vücudunuz adeta kilo vermemek için direniyor, kilo verseniz bile en kısa zamanda fazlasıyla geri alıyorsanız,
  • Çok sık acıkıyor, sık sık tatlı krizi yaşıyorsanız,
  • Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyor, kendinizi hep yorgun hissediyorsanız,
  • Açlığa tahammülünüz yoksa, bir öğün bile kaçırdığınızda elleriniz titriyor, bayılacak gibi oluyor ve sinirli birine dönüşüyorsanız,
  • Yemek sonrası uykunuz geliyor, televizyonun karşısında uyukluyorsanız,
  • Konsantrasyon probleminiz varsa, sık sık unutkanlıktan şikâyet ediyorsanız,
  • Canınız hep unlu, tatlı şeyler yemek istiyor, adeta, ekmek, pilav, makarna, börek, çörek, çikolata yemeden duramıyorsanız,
  • Çok sık susuyor ve çok su içiyorsanız,
  • İştahınıza hâkim olamıyorsanız,
  • Geceleri uykunuzdan ter içinde uyanıyor ve kendinizi yine buzdolabının önünde buluyorsanız,
  • Çok sık idrara çıkıyorsanız

Bu belirtilerin olduğu kişilerin acilen bir uzmana başvurması gerektiğinin altını önemle çizen Doktor Aktaş, çok sık idrara çıkma durumunun görüldüğü hastalarda “iş işten geçmiş” cümlesinin kullanılmasının doğru olacağını bildirdi.

 

 

Doktor Aktaş açıklamasında Tip 2 Diyabetten korunmak için anti-diyabet beslenme şeklinin yaşam tarzı haline getirilmesini önerdi. Genetik yapının şekerle, karbonhidratlarla dolu modern çağın beslenme modeli için tasarlanmadığını belirten Aktaş, kişilerin, genetik yapıyı içi şeker dolu gazlı içecekler, çikolatalar, tatlılar, bol ekmek, bol makarna ile şeker bombardımanına tuttuğunu ifade etti. Ekmeği ve şekeri tamamen hayatımızdan çıkarmamız gerektiğine dikkat çeken Doktor Aktaş, “Tarih boyunca sağlıklı yağlar ve proteinle beslenen vücudumuzun kimyasını bozduk” diyerek, ev yapımı yoğurdun, turşunun, sirkenin unutulduğunu dile getirdi. Türkiye’nin en çok ekmek tüketen ülke olarak rekor kırdığını anımsatan Aktaş, “Beslenme biçimimizde makarna, bulgur, kahvaltılık gevreklere, market raflarında zehir saçan hazır çorba, ketçap gibi ürünlere başrolü verdik. Aşırı karbonhidrat ve gluten içeren besinler tüketmeyi alışkanlık haline getirdik” dedi.

Son olarak, anti-diyabet beslenme tarzının bir olmazsa olmazının da egzersiz yapmak olduğunu belirten Doktor Aktaş, spor salonlarına gidip, sağlığı tehlikeye atan ağır egzersiz programlarından bahsetmediğinin altını çizdi. Yürümenin en güvenli, en sağlıklı egzersiz olduğunu söyleyen Aktaş, “Günde yarım saatle başlayın ve bir saate çıkarmayı hedefleyin” diye konuştu.

 

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz