SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Arşiv

‘’Çiftçi faizleri silinsin, ana para borçları taksitlendirilsin’’

Güncelleme: 19:58 - 07.12.2023
‘’Çiftçi faizleri silinsin, ana para borçları taksitlendirilsin’’

Kamil Okyay Sındır, yaptığı yazılı açıklamada, Covid-19 salgınının tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de olumsuz etkilediğini bildirdi. Yanlış tarım politikaları, küresel iklim değişikliği ve yaşanan pandemi koşulları nedeniyle ülkenin gıda kriziyle karşı karşıya kaldığını savunan Sındır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

‘’Gıda arzının devamlılığı için üretimi ve üreticimizi mutlaka desteklemeliyiz. Üretim dışına itilen 35 milyon dekar ekilebilir tarım arazisinin yanı sıra, son 18 yılda, 1 milyondan daha fazla çiftçimiz tarımsal üretimden ayrılmış. Üretim toplumu olmaktan, tüketim toplumu olmaya doğru bir dönüşüm söz konusu. Buğday gibi en temel ürünümüzde bile ithalatçı konumdayız ve 2019 yılında dünyada en fazla buğday ithal eden ülke olduk. Tarımsal üretimimizi garanti etmemiz ve artırmamız için üreticimizi desteklememiz ve ona umut vermemiz gerek ve şarttır. Ancak 2021 bütçesinde tarımsal destekleme için ayrılan pay 22 milyar Türk lirası olarak belirlenmiştir. Kaldı ki bu miktar 2020 yılı için bütçeye konulan ile tamı tamına aynı kalmıştır. 2019 yılı bütçesinin yüzde 0,45’i tarımsal desteklemelere ayrılırken, bu oran 2020 için yüzde 0,39’da kalmıştır. Yıllardır bu kanunun emredici bu hükmü görmezden gelinerek üretime aktarılan destekleme miktarı son 14 yıldır olması gerekenin yarısına dahi ulaşamamıştır. Pandemi şartlarında sofralarımızdan gıdayı eksik etmemek için özveriyle çalışan çiftçilerimizin, daha da fazla desteğe ihtiyaçları olduğu açıktı. İktidara bir kez daha seslenmek istiyorum, üreticilerimizi kösteklemeyi bırakın destekleyin.’’

‘’2 milyon 83 bin çiftçinin bankalara 128 milyar lira bocu var’’

Kendisinin de bir Ziraat Mühendisi olduğunu hatırlatan Sındır, şöyle devam etti:

‘’Devlet desteklerinden yasal olarak hak ettiği desteği alamayan ve ürettiğinden para kazanamayan çiftçi, borçlanarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 2020 Eylül ayı verilerine göre, 2 milyon 83 bin çiftçinin özel ve kamu bankalarına toplamda 128 milyar Türk Lirası borcu bulunmaktadır. Üreticilerin kurmuş olduğu bir çiftçi kuruluşu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifine ise, 12 milyar Türk Lirası borcu bulunan çiftçimiz, zor durumdadır. Çiftçilerin Tarım Kredi’ye olan borçlarını, özellikle tarımsal üretim için kullandıkları bilinmektedir. Gübre, mazot, tohum, ilaç gibi üretimin temel unsuru girdi kalemlerinde borçlarını ödeyemedikleri için çiftçilerin üretim araçları, maalesef Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından haczedilmektedir. Üretim araçları elinde olmayan çiftçinin üretim yapıp para kazanması ve borçlarını ödemesi mümkün değildir. 2002 yılında tarımsal üretim yapan bir çiftçinin toplam yıl içindeki borcu 1.000 Türk Lirası iken, bugün bu rakam çiftçi başına ortalama 61.000 Türk Lirasına ulaşmıştır.’’

Meclisteki tüm partilere destek çağrısı yapan Sındır, hazırladığı kanun teklifi ile tarımda üretimin ve gıda arzının devamlılığı ile üreticimizin nefes alabilmesi ve üretime devam edebilmesi amacıyla Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer Kamu Bankalarından almış oldukları kredilerin faizlerinin silinmesi ve anapara borçlarının ödeme kolaylığı sağlayabilmek için yapılandırılması ile birlikte 60 eşit taksite bölünmesini istedi.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz