SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yerli uydu ‘İmece’ uzayda

Güncelleme: 19:43 - 07.12.2023
Yerli uydu ‘İmece’ uzayda

Fırlatma işlemi hava muhalefeti nedeniyle 3 kez ertelenen yerli ‘İmece’ uydusu bu sabah Türkiye saatiyle 09:48’de California’da bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarıyla gerçekleştirildi. İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras ve ekibi, fırlatma sürecini koordine etti. Türkiye‘de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün yer takip istasyonunda program yapıldı.

İMECE uydusunun Türkiye‘deki fırlatma programına, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.

Bakan Akar ile Mandal’ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48’de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

İMECE ile yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu Akup, Aselsan ve Gümüş firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu Kılıçsat, Plan-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu Connecta T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gönderdiği video mesajda şunları söyledi; “Ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusunu, Türkiye Yüzyılı’nın habercisi olarak gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. İMECE uydusu, milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü 2009’da 245 milyar dolar iken 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Birileri teknolojiyi en basit sanal konferans bağlantılarıyla araya dursun, biz kritik teknolojileri üretip, ihraç edip hatta uzaya gönderiyoruz. İMECE uydusu görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan, 3’ü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer 5 haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor.”

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, İmece’nin ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden yörüngesine fırlatılması dolayısıyla TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen törende açıklama yaptı. Bakan Akar, “3 teşebbüste sıkıntılar yaşadık ama bunu sonuçlandıracağız. Uzay konusunda bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Geldiğimiz noktada buna duyarsız kalamayız. Kara, deniz, hava kuvvetleri dahil diğer kuvvetlerinde uzayın etkisi olduğunun bilincindeyiz. Bu yapacağımız çalışmayla önemli bir yetenek kazanacağız. Ülkemizin, milletimizin ciddi bir kazanımı olacak. Çok yakın bir zamana kadar çeşitli yayınlarda uzaydan tenis topu görünüyor gibi imrenerek baktığımız durumlar vardı. Geldiğimiz noktada biz de bunu görebilecek hale geleceğiz. İmece ile beraber çok önemli bir yetkinliği kazanacağız” dedi.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İmece, tasarım görev ömrü olan 5 yıl, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi alanlarda hizmet verecek. Dünyanın her yerinden görüntü alabilecek. İmece ile TÜBİTAK Uzay’ın geliştirdiği görüntüleme uydusu Akup, Aselsan ve Gümüş firması iş birliğiyle üretilen görüntüleme uydusu Kılıçsat, Plan-S firmasının ürettiği nesne interneti ve görüntüleme uydusu Connecta T2.1 küp uyduları da aynı roketle uzaya fırlatılacak. Yerli imkanlarla geliştirilen İmece, Bilsat, Rasat ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı.

Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilerek İmece’ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip kamera ile  Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak. İmece’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretildi. İmece Projesi kapsamında uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK Uzay mühendisleri tarafından geliştirildi. İmece uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneliyle katkı sağladı. İmece Projesi’nden elde edilen çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşını oluşturacak. Bu projeyle sahip olunan kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz