SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

2024 Mart Enflasyonu Açıklandı, Beklentinin Altında Geldi!

Merakla beklenen 2024 Mart enflasyonu TÜİK tarafından açıklandı. Aylık enflasyon, beklentinin altında geldi; işte detaylar…

Yayınlanma:
2024 Mart Enflasyonu Açıklandı, Beklentinin Altında Geldi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay düzenli olarak açıklanan TÜFE ve ÜFE rakamları kamuoyu ile paylaşıldı. Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda beklentinin altında kalırken, bu durum; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artışlarının etkili olmaya başladığı şeklinde yorumlandı. Üretici Fiyat Endeksi olan ÜFE’de de aylık artış geçtiğimiz ayın altında kaldı. 2024 Mart enflasyonu hakkında detaylara Arz Takvimi okuyucuları ile birlikte göz atalım…

2024 Mart Enflasyonu TÜFE de Beklenti Altında Kaldı, ÜFE Artışı da Geçen Ayın Gerisinde

Ülkemiz, özellikle son 2 yıldır sürekli artan enflasyon rakamları ile karşı karşıya idi. Bu durum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı faiz artırmak zorunda bıraktı. Geçen yıl faiz artırım döngüsüne giren TCMB, pey der pey artırdığı faizleri yıllık yüzde 45 seviyesine kadar çıkardıktan sonra bu seviyede durma sinyali vermişti. Ancak aylık bazda Ocak ve Şubat 2024 enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi sonrasında Merkez Bankası 5 puanlık faiz artışı daha yaparak yıllık faiz oranını yüzde 50 seviyesine yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Enflasyon Açıklandı, Beklentilerin Altında Yükseldi – 3 Ocak 2024!
Merakla beklenen 2024 Mart enflasyonu TÜİK tarafından açıklandı. Aylık enflasyon, beklentinin altında geldi; işte detaylar…

Enflasyon rakamlarında, TCMB’nin yaptığı faiz artışları etkisini göstermeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; aylık TÜFE yüzde 3,16 olarak gerçekleşti. Beklenti yüzde 3,50 seviyesinde idi. Geçtiğimiz ayın enflasyon artışı ise yüzde 4,53 olarak gerçekleşmişti. Böylece aylık bazda enflasyon artışı uzun süre sonra ilk kez beklentinin ve önceki ayın altında kalmış oldu. Bu rakamların ardından ülkemizde yıllık TÜFE verileri ise şu şekilde oldu:

  • Türkiye Yıllık TÜFE: 68,50%
  • Beklenti: 69,10%
  • Önceki: 67,07%
2024 Mart Enflasyonu Açıklandı, Beklentinin Altında Geldi!

2024 Mart Enflasyonu Açıklandı, Beklentinin Altında Geldi!

TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi artışı da aylık bazda yüzde 3,29 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay yüzde 3,74 olarak açıklanan ÜFE’nin de düşüş eğilimine girdiği görüldü. Bu rakamların ardından ülkemizde yıllık ÜFE verileri ise şu şekilde oldu:

  • Türkiye Yıllık ÜFE: 51,47%
  • Önceki: 47,29%

En güncel ekonomi haberleri için buraya göz atabilirsiniz.

İTO ve ENAG Enflasyonu Daha Yüksek Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verilerinde düşüş görülürken, İstanbul Ticaret Odası İTO ve Enflasyon Araştırma Grubu ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamları ise TÜİK’e nazaran daha yüksek bir veriye işaret etti.

İTO aylık 3,93% ve yıllık da yüzde 78,25 enflasyon oranı açıklarken, ENAG ise aylık yüzde 5,68 ve yıllık da yüzde 124,63 enflasyon olduğunu ölçtü. Ancak elbette maaş zamları başta olmak üzere bütün resmi göstergelerde TÜİK tarafından açıklanan veriler baz alınmakta.

Avrupa’da Enflasyon Düşüyor!

Bugün Euro Bölgesi için de enflasyon verileri açıklandı. Aylık bazda enflasyon geçen aya nazaran yüksek gelse de, yıllık bazda hem beklentinin, hem de geçtiğimiz yılın altında kaldı. Euro Bölgesi aylık enflasyonu yüzde 0,8 olarak ölçüldü. Yıllık bazda ise durum şu şekilde gerçekleşti:

  • Euro Bölgesi Yıllık TÜFE: 2,4%
  • Beklenti: 2,5%
  • Önceki: 2,6%

TÜİK

Yatırım Tavsiyesi Değildir

Arztakvimi.com.tr içerisinde yayınlanan bilgiler, yorumlar ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Sitede yer alan tüm içerikler kişisel görüşlere dayanmaktadır. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır.

Sitemizde bulunan bilgiler ve görüşler, sizin mali durumunuz, risk – getiri beklentileriniz ile uyuşmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgilere dayanarak, yatırım kararı verilmemelidir. Bu nedenle doğabilecek kayıp ve zararlardan, arztakvimi.com.tr sorumlu tutulamaz.

Haber bültenimize kayıt olun

Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!

Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı okuyun.

İlgili Haberler

Yorumunu Yaz